Tentoonstellingen

“Kleine” tentoonstelling over schilderijen Rens Luijtjes.
Deze tentoonstelling staat geheel in het teken van de schilderijen van de Moerkapelse amateurschilder Rens Luijtjes (1893-1974). Luijtjes was van 1943 tot 1968 caféhouder in Moerkapelle en schilderde zowel in opdracht als vrij werk. Hij schilderde niet alleen het dorp Moerkapelle, maar ook landschappen, poezen en portretten. De museumgroep is via diverse contacten achter de schilderijen van deze schilder aangegaan. Wat opvalt, is dat we op deze wijze veel schilderijen hebben achterhaald en dat deze ook spontaan zijn aangemeld. We kunnen ruim 40 schilderijen van Luijtjes tonen. Nog nooit is zijn werk op deze wijze aan het publiek getoond. Vooral interessant voor de Moerkapellenaren onder ons, maar iedereen kan verder van deze schilderijen genieten. Een bijzondere tentoonstelling waarvoor u eens rustig de tijd moet nemen.

Tentoonstelling “Meten en Wegen ”
“Meten is weten” en “wegen is een zegen”, want dan krijgt ieder eerlijk wat hem of haar toekomt. Bij een rondgang door ons museum ontdekten we tal van mooie voorwerpen die te maken hebben met meten en wegen. Echter, al onze voorwerpen zijn thematisch gerangschikt, maar staan wel door elkaar.
Daarom leek het ons een goede zaak om alle meet- en weegvoorwerpen eens uit te de vaste opstelling halen en hiermee een aparte, thematische tentoonstelling te maken. U krijgt hiermee een goed beeld van “meten en wegen door de jaren heen” en welke bijzondere voorwerpen wij op dat gebied in huis hebben.

Komt u “ons de maat nemen”?

 “Kleine” tentoonstelling ‘Iconen en Symbolen’
Het thema van Open Monumentendag 2016 was “Iconen en Symbolen”. Het thema van deze dag is door onze tentoonstellingswerkgroep ingevuld met een kleine tentoonstelling in de koffiehoek.
Te zien zijn foto’s, die her en der in Zevenhuizen, Moerkapelle en Oud Verlaat zijn gemaakt, zoals foto’s van gevelstenen, windwijzers, kunstobjecten en waardigheidstekens. Wij hebben getracht de fotocollecties op dit punt compleet te houden. Dit geeft een verrassende invulling van het thema.
Heeft u wel eens stil gestaan om goed te kijken welke windwijzers er in de gemeente allemaal zijn? Heeft u wel eens gekeken naar de diverse eerste stenen in ons dorp? Dit is uw kans om deze symbolen eens rustig allemaal te bekijken!