Lezingen en films

Lezing BOERenERFGOED door mw. Marina Laméris

Het boerenland en de boerenerven vormen een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Dit erfgoed staat helaas onder druk. Boeren stoppen, agrarisch land wordt natuur, de koeien verdwijnen uit het landschap, historische gebouwen verliezen hun functie.

Tijdens de lezing vertelt Marina Laméris wat de betekenis en de waarde is van het boerenerfgoed. Wat is er zo bijzonder aan de boerenerven? De langhuisboerderij, het boenhok, het zomerhuis, de knotbomen: allerlei aspecten van de historie van het erf en het boerenbedrijf komen aan bod, alsmede de toekomstmogelijkheden van de boerderij, het beleid, en het belang van het behoud van ‘rommelerven’ en bijgebouwen, zoals hooibergen.

 

Marina Laméris is architectuurhistorica. Ze doet onderzoek en geeft advies over het behoud van cultureel erfgoed. Ze deed boerderijenonderzoek in onder meer Breukelen, Woerden, Harmelen, Kamerik en Eemnes. In deze lezing worden ook een aantal boerderijen uit Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen als voorbeeld gebruikt.

Ze is uitgever van het boek ‘BOERenERFGOED, Het boerderijenboek van Voorschoten en Wassenaar’. En heeft diverse andere publicaties op haar naam.

Meer informatie: www.tastbaarerfgoed.nl

De lezing vindt plaats op dinsdag 9 juli 2019 in ons Historisch Centrum. De toegang is gratis voor donateurs. Niet donateurs betalen € 5,-. De lezing start om 20.00 uur en de deur is open vanaf 19.30 uur.

 

VLIETZICHT ROTTEKADE 13                          RECENTE FOTO Van Bredeweg 43

OUD VERLAAT CA .1915                                    (foto van Jaap vd Spek)