Nieuws

Open Monumentendag op 8 september aan de Rottemeren!
Twee naast elkaar liggende locaties aan de Rottemeren doen zaterdag 8 september mee met Open Monumentendag. Dat zijn het Zevenhuizer Verlaat, gelegen tussen de Rottemeren en de Hennipsloot en een antieke salonboot uit Zweden, die ligt in Jachthaven Rottemeren.

Het Zevenhuizer Verlaat is een schutsluis met puntdeuren tussen de Rottemeren en de Hennipsloot.
Het waterpeil in de Hennipsloot is 115 centimeter lager dan dat van de Rotte. Tien jaar geleden is de sluis helemaal gerenoveerd, niet alleen de deuren en de muren, maar ook de gedenksteen. Deze steen is een zogenaamde stichtingssteen, waarop staat dat de sluis in 1740 is gebouwd in opdracht van Jan Bontenbal en de molenmeesters van de Eendragtspolder en de Tweemanspolder.Deze schutsluis maakt het voor kleine pleziervaartuigen mogelijk om vanuit Rotterdam binnendoor te varen naar de Hollandse IJssel en verder naar Gouda. Als je geluk hebt kun je zien hoe de sluismeester de schepen schut (door de sluis laat gaan).

De salonboot is een klassiek houten schip, gebouwd in 1924 in Zweden en toevallig beland in Nederland.
De huidige eigenaar trof het schip nogal verwaarloosd aan in Reeuwijk en heeft haar helemaal laten renoveren en voorzien van een elektrische motor. In september 2017 was het schip weer vaarklaar en kreeg een vaste ligplaats in Jachthaven Rottemeren. De naam van het schip is Salsten. Vanaf 2018 wordt de salonboot (geruisloos) ingezet voor rondvaarten over de Rotte en de Rottemeren.

Zaterdag 8 september maakt het schip ieder uur gratis een rondvaart over het zuidelijkste meer van de twee Rottemeren. De schipper vaart langs diverse historische locaties, waarover hij tijdens het varen meer kan vertellen. Per keer kunnen maximaal vijftien personen mee en vol=vol.

Vooraf aanmelden kan via het emailadres van Jachthaven Rottemeren:
info@ jachthavenrottemeren.nl onder vermelding van naam, aantal personen en gewenst uur van vertrek. Het blijft ook dan wel belangrijk om tijdig aanwezig te zijn.

Wilt u de brochure van deze Open Monumentendag bekijken: klik dan hier

Onlangs gerestaureerde oorkonde nu te zien in ons Historisch Centrum
Vanwege het leeg opleveren van het oude gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel ten behoeve van de sloop van dit gemeentehuis, heeft onze stichting onlangs een historische oorkonde van de gemeente ontvangen.
Deze oorkonde was echter door waterschade behoorlijk aangetast. De situatie met deze waterschade kunt u op de afbeelding hiernaast goed zien.

 

 

 

Als bestuur hebben we besloten om deze oorkonde te laten restaureren. Dit soort waardevolle documenten willen wij in de best mogelijke staat kunnen bewaren voor de toekomst. Dat is immers één van onze hoofdtaken.
De restauratie is daarop uitgevoerd door het papierrestauratieatelier SNPR te Gouda. Het resultaat van deze restauratie is op de  afbeelding hiernaast te zien. U ziet: een groot positief verschil ten opzichte van de oude situatie.
In ons Historisch Centrum is de oorkonde nu weer in de originele lijst te bezichtigen. Het bijbehorende verhaal achter deze oorkonde is te vinden in VT133.

Ook dit jaar weer zomeropenstellingen.
Iedere dinsdagochtend van 9.30u – 12.00u is het Historisch Centrum geopend. U kunt dan zowel de boven- als de benedenverdieping bezoeken. 

Vanaf 31 maart 2018: nieuwe tentoonstelling “schaalmodellen”.
Een origineel idee: een schaalmodel tentoonstellen omdat dit bij het echte object niet (meer) kan. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigen, een sluis, een waterput , een standbeeld of een miniatuur winkeltje van weleer. Zie als voorbeeld het lappenwinkeltje van Marcel de Wit hieronder.

Dat is precies wat deze tentoonstelling laat zien: objecten uit “onze dorpen” maar dan een maatje kleiner dan in het echt. Laat u verrassen door deze tentoonstelling.

15 maart 2018: Tweede druk van “Groeiende dorpen” beschikbaar.
Nadat de eerste druk van dit boek in zo’n zes weken was uitverkocht, heeft het bestuur van st. Oud Zevenhuizen-Moerkapelle besloten tot een tweede druk. Deze 2e druk wordt niet meer gesponsord door de Jumbo en er zijn 4 kleine verbeteringen in het boel aangebracht.
Vanaf 15 maart is het boek dus weer volop te koop.

Vanaf 24 februari 2018: nieuwe tentoonstelling met aquarellen  en acryl schilderijen van Wim van Oostrom geopend!
In de koffiehoek is zaterdag 24 februari de tentoonstelling gestart van 18 aquarellen en acryl schilderingen, die gemaakt zijn door de in Zevenhuizen wonende amateurtekenaar Wim van Oostrom.  Aan het eind van zijn werkzame leven ontdekt hij zijn creativiteit in het platte vlak. De keuze van zijn onderwerpen is zeer gevarieerd. Hij schildert stillevens van allerlei objecten, kleine details in het landschap, een boom, een vogel, een schaap, een wei vol schapen, en ook een blik in een bijzondere straat of een detail in die straat bij regenachtig weer.
Voor de tentoonstelling in de koffiehoek van het Historisch Centrum is een selectie gemaakt en gekozen voor schilderingen, die gemaakt zijn van lokale onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Dorpsstraat met het oude Hotel Vos, de Dorpsstraat in de regen en zicht op de Eendragtspolder.

Nieuw boek over Zevenhuizen-Moerkapelle is nu uit!
Schrijfster van dit boek “Groeiende Dorpen” is ons bestuurslid Cobi van Weringh-Schotte. De ondertitel van het boek luidt “Zevenhuizen, Moerkapelle en Oud Verlaat in oude en nieuwe foto’s”. Daarmee is direct duidelijk wat u kunt verwachten. De oude foto’s zijn nagenoeg allemaal van na 1950 waardoor de herkenbaarheid van deze oude foto’s groot is. Daarnaast is van iedere oude foto een actuele foto genomen vanaf ongeveer dezelfde plaats. Een feest van herkenning dus. Behalve een kijkboek is het ook nog eens heerlijk informatief. Het boek bestaat uit 128 pagina’s en is hardcover. In het boek zijn ca 120 foto’s van Zevenhuizen opgenomen, ruim 90 van Moerkapelle en ca 25 van Oud Verlaat.  Het boek is  te koop in het Historisch Centrum. Het boek kost € 15,-. Donateurs krijgen het boek voor €10,- (‘één boek per donateur’).

Voor oudere nieuwsberichten klik hier