Nieuws

Nieuw boek over Moerkapelle, Rens Luijtjes en zijn schilderijen!

Wij zijn zeer verheugd om hier te kunnen aankondigen dat we als Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle een nieuw boek lanceren! Het boekwerkje is geschreven en samengesteld door ons bestuurslid Cobi van Weringh-Schotte en alleen bij OZM te koop.

Het boekje bevat een overzicht van de schilderijen van Rens Luijtjes, waarvan een groot deel in 2017 te zien was in de koffiehoek van het Historisch Centrum ‘Ons Verleden’. De tentoonstelling begon toen met veertig kunstwerken, maar gedurende het jaar groeide dit aantal tot zestig. Van alle bij ons bekende schilderijen is een foto opgenomen in deze catalogus.

Naast het fotograferen van de schilderijen, is onderzoek gedaan naar de achtergrond van Rens Luijtjes. Wie was deze persoon? Waar is hij opgegroeid? Wie waren zijn familieleden? Daarvoor zijn diverse archieven geraadpleegd en heel wat oude kranten doorgebladerd. De gegevens uit die archieven zijn vervolgens ook verwerkt en zijn samen met een genealogie van de familie Luijtjes opgenomen in dit boek.

Het boek belicht een interessant aspect van de Moerkapelse geschiedenis en bevat 40 evenwichtig gevormde, kleurrijke pagina’s op A4 formaat. Kortom, een exclusief cadeau dat u voor de feestdagen in huis kunt hebben.

Het boek kost € 9,- voor donateurs; niet-donateurs betalen € 12,50.

De lancering van het boek vindt plaats op vrijdag 16 november a.s. om 14.00 uur in café ’Het Wapen van Moerkapelle’. Het eerste exemplaar zal aan Trudy Wiggers overhandigd worden. U kunt die dag hier het boek  kopen tussen 14.00 en 16.00 uur. Daarna is het boek te koop in ons Historisch Centrum en ook bij de personen hieronder af te halen (graag contant betalen).

In Moerkapelle: Ria Lindhout-de Leeuw (079-5932207), Hollevoeterlaan 43.
In Zevenhuizen: Cobi van Weringh-Schotte (0180-632575), Perkstraat 83 en bij Pim van der Zalm (0180-633077), Rozenstraat 21.

Onlangs gerestaureerde oorkonde nu te zien in ons Historisch Centrum
Vanwege het leeg opleveren van het oude gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel ten behoeve van de sloop van dit gemeentehuis, heeft onze stichting onlangs een historische oorkonde van de gemeente ontvangen.
Deze oorkonde was echter door waterschade behoorlijk aangetast. De situatie met deze waterschade kunt u op de afbeelding hiernaast goed zien.

 

 

 

Als bestuur hebben we besloten om deze oorkonde te laten restaureren. Dit soort waardevolle documenten willen wij in de best mogelijke staat kunnen bewaren voor de toekomst. Dat is immers één van onze hoofdtaken.
De restauratie is daarop uitgevoerd door het papierrestauratieatelier SNPR te Gouda. Het resultaat van deze restauratie is op de  afbeelding hiernaast te zien. U ziet: een groot positief verschil ten opzichte van de oude situatie.
In ons Historisch Centrum is de oorkonde nu weer in de originele lijst te bezichtigen. Het bijbehorende verhaal achter deze oorkonde is te vinden in VT133.

Vanaf 31 maart 2018: nieuwe tentoonstelling “schaalmodellen”.
Een origineel idee: een schaalmodel tentoonstellen omdat dit bij het echte object niet (meer) kan. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigen, een sluis, een waterput , een standbeeld of een miniatuur winkeltje van weleer. Zie als voorbeeld het lappenwinkeltje van Marcel de Wit hieronder.

Dat is precies wat deze tentoonstelling laat zien: objecten uit “onze dorpen” maar dan een maatje kleiner dan in het echt. Laat u verrassen door deze tentoonstelling.

15 maart 2018: Tweede druk van “Groeiende dorpen” beschikbaar.
Nadat de eerste druk van dit boek in zo’n zes weken was uitverkocht, heeft het bestuur van st. Oud Zevenhuizen-Moerkapelle besloten tot een tweede druk. Deze 2e druk wordt niet meer gesponsord door de Jumbo en er zijn 4 kleine verbeteringen in het boel aangebracht.
Vanaf 15 maart is het boek dus weer volop te koop.

Vanaf 24 februari 2018: nieuwe tentoonstelling met aquarellen  en acryl schilderijen van Wim van Oostrom geopend!
In de koffiehoek is zaterdag 24 februari de tentoonstelling gestart van 18 aquarellen en acryl schilderingen, die gemaakt zijn door de in Zevenhuizen wonende amateurtekenaar Wim van Oostrom.  Aan het eind van zijn werkzame leven ontdekt hij zijn creativiteit in het platte vlak. De keuze van zijn onderwerpen is zeer gevarieerd. Hij schildert stillevens van allerlei objecten, kleine details in het landschap, een boom, een vogel, een schaap, een wei vol schapen, en ook een blik in een bijzondere straat of een detail in die straat bij regenachtig weer.
Voor de tentoonstelling in de koffiehoek van het Historisch Centrum is een selectie gemaakt en gekozen voor schilderingen, die gemaakt zijn van lokale onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Dorpsstraat met het oude Hotel Vos, de Dorpsstraat in de regen en zicht op de Eendragtspolder.

Nieuw boek over Zevenhuizen-Moerkapelle is nu uit!
Schrijfster van dit boek “Groeiende Dorpen” is ons bestuurslid Cobi van Weringh-Schotte. De ondertitel van het boek luidt “Zevenhuizen, Moerkapelle en Oud Verlaat in oude en nieuwe foto’s”. Daarmee is direct duidelijk wat u kunt verwachten. De oude foto’s zijn nagenoeg allemaal van na 1950 waardoor de herkenbaarheid van deze oude foto’s groot is. Daarnaast is van iedere oude foto een actuele foto genomen vanaf ongeveer dezelfde plaats. Een feest van herkenning dus. Behalve een kijkboek is het ook nog eens heerlijk informatief. Het boek bestaat uit 128 pagina’s en is hardcover. In het boek zijn ca 120 foto’s van Zevenhuizen opgenomen, ruim 90 van Moerkapelle en ca 25 van Oud Verlaat.  Het boek is  te koop in het Historisch Centrum. Het boek kost € 15,-. Donateurs krijgen het boek voor €10,- (‘één boek per donateur’).

Voor oudere nieuwsberichten klik hier