Tentoonstellingen

Nieuwe tentoonstelling ‘schaalmodellen’
Vanaf zaterdag 31 maart is onze tentoonstelling over schaalmodellen te zien.
Door de tijd zijn veel originele grote objecten verdwenen of ze waren te groot om in de collectie van de stichting op te nemen. Maar gelukkig hebben in de jaren zeventig en daarvoor, maar ook nu nog steeds (!), professionals en hobbyisten bepaalde objecten / voorwerpen op schaal nagebouwd: de schaalmodellen.In iedere themahoek van het Historisch Centrum staat wel een schaalmodel, een verkleinde vorm van een (groot) driedimensionaal voorwerp.
Van slechts enkele makers weten we de naam: Bram Heij bouwde zijn smederij na en o.a. een locomotief met wagen; Arie van den Haak maakte een model van de brongaswinning en een waterput; Marinus Otterspeer bouwde de Molenviergang en een heistelling met stoommachine. Daarnaast zijn er nog heel veel voorwerpen waarvan de bouwer niet bekend is, zoals bijvoorbeeld diverse soorten boerenwagens, hooiberg met barg, turfkruiwagens, travalje (voor het beslaan van paarden), handwasmachine, stoof, spinnewiel, bakkerswagen, koets, brandweerkar met spuit en nog meer.

“Kleine” tentoonstelling met schilderijen van Wim van Oostrom
In de koffiehoek is zaterdag 24 februari de tentoonstelling gestart van 18 aquarellen en acryl schilderingen, die gemaakt zijn door de in Zevenhuizen wonende amateurtekenaar Wim van Oostrom. Wim heeft vanaf zijn dertiende in Oud Verlaat gewoond en als hij trouwt verhuist hij naar Zevenhuizen. Vanaf zijn jeugd is hij vooral creatief met muziek. Zo heeft hij leren spelen op diverse snaarinstrumenten, zoals gitaar, banjo en de grote contrabas. Hij begeleidt een tijd lang het Shantykoor ’het Kraaiennest’ en is met zijn combo nog steeds betrokken bij het Viswijvenkoor ‘Sootjevisch’. Behalve muziek spelen componeert hij zelf ook muziek en bedenkt en schrijft liedteksten voor o.a. de dorpsmusicals zoals ’Een Polderromance’, ‘Geen Man Overboord’ en ’Turf’.
Aan het eind van zijn werkzame leven ontdekt hij zijn creativiteit in het platte vlak. Wim volgt in 1994 bij Ernst de Vogel voor het eerst een tekencursus en vervolgens doet hij bij Arja Tuitel in Moerkapelle een cursus aquarellen. Als zij stopt volgt hij nog hier en daar wat losse cursussen. Als Gré den Otter in Zevenhuizen start sluit hij zich aan bij de groep dames en heren die daar iedere donderdagmiddag in een klasje tekent en schildert.
De keuze van zijn onderwerpen is zeer gevarieerd. Hij schildert stillevens van allerlei objecten, kleine details in het landschap, een boom, een vogel, een schaap, een wei vol schapen, en ook een blik in een bijzondere straat of een detail in die straat bij regenachtig weer. Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt en gekozen voor schilderingen, die gemaakt zijn van lokale onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Dorpsstraat met het oude Hotel Vos, de Dorpsstraat in de regen en zicht op de Eendragtspolder.