Tentoonstellingen

1. Het Rode Kruis in vroeger dagen

Iedereen kent het Rode Kruis. Ook bij OZM, althans dat dachten we. We wilden een tentoonstelling over de wijk- en buurtzorg, omdat het daar ook allemaal geen rozengeur en manenschijn is. Al snel bleek dat dit aktiviteiten zijn, niet van het Rode Kruis, maar van het Groene Kruis.

Het Groene Kruis had echter geen voorwerpen uit het verleden meer beschikbaar. Dus gingen we toch maar eens op bezoek bij het Rode Kruis, wetende dat die zich vooral bezighouden met EHBO- en ALD-trainingen, rampen-en calamiteitenbestrijding en ondersteuning bij grote evenementen en – incidenteel – hulp aan een zelfstandige patiënt. En…..ze hadden veel voorwerpen die wij enige tijd in bruikleen konden krijgen. Dus wij reden met kisten vol, enkele losse voorwerpen en oude uniformen terug naar het museum.

We hebben inmiddels de voorwerpen geplaatst op 3 tafels en een vitrine in het museum en er komt mogelijk nog wat bij. Ook zullen 2 etalagepoppen in nieuwe pakjes worden gestoken.

Het is een heel diverse verzameling geworden, waarbij het soms raden is wat nu wat is en waarvoor het werd gebruikt. Zo staat er een voorwerp dat op het eerste gezicht wel een friteuse lijkt, maar bij nader inzien een sterilisatietrommel voor medische voorwerpen blijkt te zijn. Een ander voorwerp lijkt op een bladveer, maar is een set houten beenspalken van verschillende afmetingen.

De tentoonstelling zal worden geopend op zaterdag 23 februari om 14:00 uur door de Rode Kruis-dames Cobi van der Spek en Anneke de Vrij. Komt u ook kijken hoe het Rode Kruis in vroeger dagen werkte?

  

2. Nieuwe (oude) tentoonstelling: Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen “Toen en nu”

Als tussenexpositie en in afwachting van een nieuwe tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, lassen we een oude bekende in. Een tentoonstelling met diverse oude foto’s van “onze” dorpen van vroeger. Meestal zijn dit afbeeldingen van oude ansichten waarbij we van ongeveer dezelfde locatie er een recente foto naast hebben gehangen. Op die manier wordt duidelijk hoeveel er veranderd is in onze dorpen. Soms ook is er weinig veranderd.