Lezingen en films

2e Lezing “Zevenhuizen, Moerkapelle en de Wilde Venen”volgens de “Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver” Lieve van Ollefen (1797) door Sander Wassing, 8 oktober 2019.

Kunnen we ons Moerkapelle nog zo idyllisch voorstellen als op onderstaande ets? Hoe zagen Zevenhuizen en Moerkapelle er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig?
Voor een antwoord kunnen we terecht bij de reisbeschrijvingen van de “Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver” van Lieve van Ollefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks van acht boeken met beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid-Holland. De ligging, bijzondere gebouwen, de bezigheden van inwoners en de ontstaansgeschiedenis: het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving prijken schitterende, ovale etsen, die zijn gemaakt door de Amsterdamse Anna Brouwer. Zij was een vriendin van Ollefen. Ollefen wijdde in boekdeel vijf (1797) zeer gedetailleerd uit over Zevenhuizen, Moerkapelle en de Wilde Venen. Hij was lyrisch over Zevenhuizen: “ten zuiden en westen wordt het omringd van zeer vruchtbare koornvelden, die het zweet hunne bearbeideren ryklyk belonen en vele huisgezinnen ’s levens onderhoud verschaffen. Voorts van grazige weiden, waarin het zo nuttig hoornvee, des zomers overvloed van voedsel kan vinden.” Wie een wandeling wilde maken in de omgeving kon zijn hart ophalen: “een oplettend wandelaar heeft zes a zeven uren nodig wil hij de velden en wateren van dezer heerlijkheid met aandacht beschouwen.”
Hoe volledig is het venster op de dorpen dat Ollefen ons biedt en klop zijn informatie? Hoe kunnen we de omschrijvingen met onze kennis van nu verder aanvullen? Wie was die Lieve van Ollefen eigenlijk? Wat zien we precies op de etsen? Welke achttiende-eeuwse afbeeldingen van Zevenhuizen en Moerkapelle kennen we nog meer en wat is het verhaal hierachter?
Op 9 april 2019 hield Sander Wassing zijn eerste lezing over Zevenhuizen-Moerkapelle in de 18e eeuw, op dinsdag 8 oktober 2019 komt hij opnieuw hierover vertellen, en wel in dorpshuis Op Moer te Moerkapelle.
Tijdens deze 2e lezing komen de hiervoor gestelde vragen opnieuw aan de orde en waant u zich in achttiende-eeuws Zevenhuizen en Moerkapelle.