Archief excursies

Waar zijn we met elkaar geweest?

Excursie naar het Vlasserij- en suikermuseum in Klundert.

Op 15 juni 2024 zijn we met 58 personen naar het vlasserij- en suikermuseum in Klundert geweest. De groep werd na een ontvangst met koffie in tweeën gesplitst en elke groep bezocht om beurten het vlasserijmuseum en het suikermuseum. 

Onderdeel van deze dag was tevens rijdend met de bus de omgeving rond Klundert te bekijken.

Foto’s van deze dag zijn te vinden in het Verleden Tijdschrijft nummer 158 van september 2024.

Excursie naar de Museumwerf te Vreeswijk op 10 juni 2023.

Als bestemming voor onze jaarlijkse excursie hebben we dit jaar ons oog laten vallen op het dorp Vreeswijk (sinds 1971 onderdeel van Nieuwegein). In Vreeswijk bevindt zich een museumwerf, waar de binnenvaart prachtig in beeld wordt gebracht. Rondom deze museumwerf is een aantrekkelijk programma samengesteld. 

Om 8.45 uur vertrekken we vanaf de Tweemanspolder in Zevenhuizen. We rijden naar Vreeswijk waar de bus ons afzet bij het voetveer naar Vianen en varen over naar het restaurant “De Ponthoeve” aldaar. We drinken hier koffie of thee met huisgemaakte appeltaart en kunnen genieten van een schitterend uitzicht op de Lek. Na de koffie varen we weer terug en brengt de bus ons in enkele minuten naar de Museumwerf in Vreeswijk.

Bij de werf wordt onze groep gesplitst. Eén groep zal een rondleiding over de werf krijgen en de andere groep een rondleiding door het beschermde dorpsgezicht van Vreeswijk. Vreeswijk is een erg mooi voormalig vissersdorp aan de Lek en onze gids weet hier  het nodige over te vertellen.

Rond 12.30 uur wordt de lunch geserveerd in het “Theehuys” op de Museumwerf. Na het eten draaien we om en gaat de eerste groep de rondleiding doen door Vreeswijk en de andere groep neemt onder leiding van een gids een kijkje op de grotendeels nog in werking zijnde werf.

We sluiten de dag in Vreeswijk af met een gezellig borreluurtje in het “Theehuys” met een drankje en een hapje. Rond 17.15 uuur hopen we weer in Zevenhuizen aan te komen.

Excursie naar het baggermuseum en de 2e Maasvlakte
Op zaterdag 15 juni 2019 was een excursie georganiseerd naar het Baggermuseum in Sliedrecht en naar FutureLand op de 2e Maasvlakte. Met een bus vol belangstellenden werd ’s morgens om 08.30 uur vertrokken van de Tweemanspolderweg.
De ontvangst in het Baggermuseum was met koffie of thee en daarbij een heerlijke baggermolenkoek.
Na de koffie werden we in groepjes verdeeld en enthousiaste gidsen hebben ons door dit prachtige museum geleid, waar op dit moment een tijdelijke expositie “Zand in beweging” over zandwinning en zandtransport in Nederland is. Rond 11.30 uur stapten wij in de bus richting Oostvoorne. Hier is geluncht op een bijzondere locatie in de duinen.
Na deze lunch gingen we naar FutureLand op de 2e Maasvlakte, waar we aan boord gingen van de FutureLand Ferry, Henry Hudson.
Tijdens deze rondvaart door de nieuwe havens werd door een voorlichter het verhaal van Maasvlakte 2 verteld. 

Excursie naar Volendam en Marken op 2 juni 2018
We worden verwelkomd met koffie/thee en een taartje in het wereldberoemde hotel Spaander. In dit hotel hangen meer dan duizend schilderijen over het Volendamse vissersleven van weleer. Na de koffie varen we naar Marken, dit mooie boottochtje duurt 30 minuten. In Marken wandelen we met onze gidsen langs de winkel van Sijtje Boes, door kleine onbekende straatjes, door verschillende buurtjes en langs de gereformeerde kerk. In de verte zien we ook de beroemde vuurtoren “Het Paard van Marken”. Na deze wandeling met de ongetwijfeld interessante verhalen van onze gidsen varen we weer terug naar Volendam. Na de lunch in Spaander volgt een rondleiding door Volendam. Ook hier zullen onze gidsen, (zij dragen natuurlijk een traditioneel kostuum) ons boeiende verhalen vertellen over het heden en verleden van Volendam. We wandelen langs de oude haven, schilderachtige vissershuisjes in ‘Het Doolhof’ en de visafslag.Ook komen we langs bij het Volendams museum, waar echt alles te zien is over dit beroemde Hollandse plaatsje.

Naar de hervormde kerk te Moerkapelle: 21-04-2018
We blijven deze keer dicht bij huis. Het doel is de oude, hervormde kerk in Moerkapelle. De auteurs van het herdenkingsboek ‘Uit het moer een capelle verheven’, Arie en Ineke Brugmans, zullen ons rondleiden door het kerkgebouw, dat in het jaar 1667 in gebruik genomen werd en vorig jaar dus 350 jaar bestond.
Met eigen ogen kunt u zien, waarvoor Arie en Ineke in het herdenkingsboek en tijdens hun lezing van 10 april 2018 aandacht hebben gevraagd.
Vanwege de lange studie naar informatie over het kerkgebouw, kunnen zij zeker het nodige vertellen en laten zien, waarvan u nog niet eerder had gehoord.

De Veluwe en het oude Ambachten & Speelgoed museum – 10-06-2017.
Met een volle bus  (50 personen) naar het “Oude Ambachten & Speelgoed Museum” in Terschuur (bij Barneveld). Na de koffie hebben we ruimschoots de tijd om in het museum rond te struinen. Hier ziet u o.a.: winkeltjes, kamers, werkplaatsen e.d., met allerlei gereedschappen en attributen uit vroeger tijden. Dit betreft spullen van A (de apotheker) tot Z (de zadelmaker). Ook mooi oud houten speelgoed, Dinky Toys, poppenhuizen e. d. Te veel om op te noemen.
Rond 12 uur stappen we weer in de bus en gaan naar Otterlo. Hier lunchen we in een gezellig restaurant. Aan het slot van deze lunch komt een boswachter ons interessante wetenswaardigheden vertellen over de Veluwe. Hierna is het tijd voor een huifkartocht door de prachtige bosrijke omgeving. Tijdens deze rit maken we een stop voor een drankje. Daarna weer naar huis.

Het centrum van ‘s-Hertogenbosch – 04-06-2016
Met de bus gingen de deelnemers naar Den Bosch, waar gestart werd bij Grand Café Silva Ducis met koffie en een echte Bossche bol. In een aantal groepen met gids werd wandelend o.a. een bezoek gebracht aan het St. Jansmuseum en de Sint-Janskathedraal waar verteld werd over de bouwstijl van de kathedraal. Na de lunch in restaurant Picasso was er gelegenheid om terug te gaan naar de kathedraal voor het Nederlands Gregoriaans Festival of een stadswandeling te doen om iets mee te krijgen van het Jheronimus Boschjaar. De dag in Den Bosch werd afgesloten met een fantastische vaartocht over de Binnendieze.

Museum Oud Overschie – 05-03-2016
Met eigen vervoer reden de deelnemers naar museum Oud Overschie; een museum dat bestaat uit stijlkamers, een koeienstal, timmerwerkplaats en wagenschuur, een fraaie tuin met theekoepeltje en een oude begraafplaats met baarhuisje uit 1829. Tijdens de koffie vertelde één van de vrijwilligers meer over de geschiedenis van Overschie, daarna volgde een rondleiding over het hele complex.

Kadastermuseum Arnhem – 19-08-2015
Met eigen vervoer ging een klein gezelschap naar het kadastermuseum in Arnhem. De directeur gaf zelf de rondleiding langs de diverse registers en archieven en gaf uitleg bij de vele landmeetkundige instrumenten en de geografische landkaarten van de topografische dienst.

Eiland Tiengemeten – 06-06-2015
Het gezelschap ging met de bus van Zevenhuizen naar Nieuwendijk waar werd overgestapt op de pont naar Tiengemeten. Na een kop koffie en Tientjescake volgde een bezoek aan het landbouwmuseum, met informatie over de mechanisatie van de landbouw in de vorige eeuw, een bezoek aan het Rien Poortvlietmuseum, met informatie over het leven en werken van Rien Poortvliet en vervolgens een rondleiding over het eiland met een paardentram, waarbij een toelichting werd gegeven op de mooie natuur van dit eiland.

Visserijmuseum en slot Loevestein – 17-05-2014
Met de bus vertrokken de deelnemers naar het oude vestingstadje Woudrichem. Eerst was er koffie in een restaurant met uitzicht op de haven, daarna een korte wandeling naar het Visserijmuseum. Hier kreeg het gezelschap een rondleiding en heel veel verhalen over het rijke visserijverleden van het stadje Woudrichem. Na de lunch ging het met de veerpont naar Loevestein. Een professionele gids gaf een rondleiding en vertelde over het militaire verleden van het slot, de Hollandse waterlinies en de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist.

Watersnoodmuseum en Gasthuiskerk Zierikzee – 18 mei 2013
Zestig jaar na de watersnoodramp vertrokken de deelnemers met de bus naar het watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Na koffie met bolus en een korte gezamenlijke inleiding, heeft iedereen op eigen gelegenheid het museum bekeken. De middag werd doorgebracht in Zierikzee, met o.a. een bezoek aan de Gasthuiskerk, waar een rondleiding werd gegeven door Ds. P. de Graaf (oud-inwoner van Moerkapelle).

Met de trekschuit van Oudewater naar Hekendorp – 09-06-2012
Vanaf de Roerdomp vertrok de bus naar Oudewater. In twee groepen kon iedereen alles zien en beleven wat Oudewater te bieden had, zoals het touwmuseum De Baanschuur met daarbij de oude touwfabriek van de familie Van der Lee, de Heksenwaag en het stadhuis. En een belangrijk onderdeel van het bezoek aan Oudewater was de tocht met de trekschuit. Deze schuit werd voortgetrokken door een paard, dat over het oude jaagpad van Oudewater naar Hekendorp liep en weer terug.

Ouderwets naar de stad. Rondrit met hist. tram in Rotterdam 2 – 21-05-2011
Op verzoek van velen volgde nogmaals dezelfde excursie van een jaar eerder.

Ouderwets naar de stad. Rondrit met hist. tram in Rotterdam 1 – 15-05-2010
Het gezelschap vertrok vanaf de steiger van de Roerdomp met een oude overdekte boot varend over de Rotte richting Hillegersberg. Onderweg vertelde de oud-jachtopziener Wim Verhoef verhalen en anekdotes over het ontstaan van de Rottemeren en dat hier ooit een drukke vaarroute was vanuit Rotterdam naar Zevenhuizen en Moerkapelle. Ter hoogte van de Bergse Rechter Rottekade / Kootsekade werd uitgestapt en gewandeld naar de remise van de Rotterdamse Electrische Tram (de RET), en kreeg het gezelschap een rondleiding langs de tramwagens uit de periode 1900-1970. Daarna volgde een rondrit in een ouderwetse okergele vierasser tram met aanhanger door oud en nieuw Rotterdam. De terugweg naar Zevenhuizen was met de autobus.

Boomkwekerijmuseum Boskoop – 19-09-2009
Het boomkwekerijmuseum bestaat uit verschillende gebouwen en een museumkwekerij ingericht anno 1900-1910. De vaste opstelling van voorwerpen, foto’s en documenten geeft een beeld van de geschiedenis van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen tot de moderne sierteelt van tegenwoordig. Aansluitend aan het bezoek aan het museum volgde een rondvaart in een open boot langs de boomkwekerijen van Boskoop.

Fort Hoek van Holland – 13-10-2008
Het gezelschap ging met de bus naar Hoek van Holland, waar de bouw en de geschiedenis van het fort en het bijzondere verhaal van de “vlucht” van koningin Wilhelmina in 1940 uit de doeken werd gedaan. Daarna volgde een rondleiding zowel binnen door het fort als buiten over het fortterrein.

Wandelen over de dijken van Moerkapelle – 02-06-2007
Het verzamelpunt van de dijkentocht was bij de Hervormde kerk in de Dorpsstraat van Moerkapelle. Gezamenlijk liep het gezelschap richting Hollevoeterbrug voor de meest westelijke dijk, de Rottedijk. Over deze dijk, langs molen de Oorsprong, en verder ging de wandeling over privéterrein naar boerderij het Land van Belofte. Hier gaf de familie Villerius een rondleiding en zorgde voor een gratis drankje. Het tweede deel van de wandeling ging over de Noorddijk naar de Middelweg en vervolgens via de Oranjestraat en de Moerdijkstraat weer terug naar de Hervormde kerk.

Houtzaagmolen de Salamander Leidschendam – 21-10-2006
Vanaf museum “Ons Verleden” reed de bus naar molen “De Salamander” in Leidschendam. Deze prachtig gerestaureerde houtzaagmolen fungeert nog steeds als houtfabriek, waar hout wordt gezaagd voor o.a. parketvloeren, meubels, scheepsrestauratie en koets- en wagenbouw. De molenaar gaf een rondleiding, een demonstatie “zagen” en beantwoordde alle vragen.

Molen Windlust en dagcentrum Korenaer Nieuwerkerk – 22-10-2005
De deelnemers reden ’s morgens met eigen vervoer naar de prachtig gerestaureerde korenmolen Windlust in Nieuwerkerk. Na een rondleiding onder deskundige leiding werd in het dagcentrum Korenaer genoten van koffie en koekjes. Deze koekjes waren gebakken uit door molen Windlust gemalen meel.

Automuseum van Schotte Nieuwerkerk a/d IJssel – 27-11-2004
De deelnemers reden met eigen vervoer naar ’s-Gravenweg Nieuwerkerk om daar een kijkje te nemen in de “autostal” van Schotte. Hier stonden tientallen oldtimers, waaronder bijzondere modellen. Daarnaast was in dit museum een mooie collectie oude radio’s te zien en een compleet ingericht winkeltje uit grootmoeders tijd.

Oudheidkamer Hist. Vereniging Nieuwerkerk a/d IJssel – 27-11-2004
De deelnemers reden met eigen vervoer naar de oudheidkamer van de Historische Vereniging Nieuwerkerk (HVN) aan de ’s-Gravenweg. Hier was te zien wat onze zustervereniging allemaal te bieden heeft over de geschiedenis van Nieuwerkerk.

Nostalgisch vervoer naar Ouddorp en Goeree Overflakkee – 02-06-2000
Vanaf “het kruis” vertrok de oude Citosabus met de deelnemers uit Moerkapelle naar Zevenhuizen, waar bij café Hof van Holland de rest van de deelnemers zijn ingestapt. Met de oude bus reed het complete gezelschap naar Ouddorp. Hier volgde een mooie rit met een ouderwetse RTM-stoomtram en een rondleiding in het RTM-museum.

“Uit Koninklijk bezit” in Den Haag 1996
Ter gelegenheid van het 100-jarg bestaan van het Koninklijk huisarchief wordt er met 13 donateurs in de middag een bezoek gebracht aan het paleis in Den Haag. Op deze tentoonstelling zijn verscheidene zaken te vinden zoals kostuums, portretten en serviezen.

Oudheidkamer Benthuizen en korenmolen de Haas 15-10-1994
Met 14 deelnemers werd een bezoek gebracht aan de onlangs geopende oudheidkamer van Benthuizen. De oudheidkamer was voorheen politiepost en nu, naast oudheidkamer, steunpunt van de gemeente Rijnwoude. Daarna een bezoek aan de korenmolen in hetzelfde dorp.

Zoals opoe winkelde in Zevenhuizen 9-10-1993
Bezoek aan de SPAR-winkel op het Nijverheidscentrum. Gezien de mogelijke bedrijfsverplaatsing, waarschijnlijk één van de laatste gelegenheden om deze historische winkel te bezoeken.

Oudheidkamer in Reeuwijk 9-10-1992
Betoog over de geschiedenis van Reeuwijk en rondleiding door de heer Buitelaar.

St. Janskerk Gouda 25-05-1991
In de ochtend naar de Sint Janskerk te Gouda. Een excursie om het verhaal van de wereldberoemde Goudse Glazen te zien en te horen. Ook nog met een Zevenhuizens tintje omdat een deel van deze glazen in WOII in een boerderij in Zevenhuizen veiliggesteld waren.

Ambachtsmuseum Haastrecht 26-05-1990
Met 35 deelnemers, waaronder burgemeesteer Van ’t Verlaat naar het museum met zoveel voorwerpen over en kennis van oude ambachten. Op het programma stond o.a. een rondleiding van ca. 1,5 uur.

Hoogheemraadschap van Schieland in Rotterdam 15-04-1989
Met 33 belangstellenden naar Rotterdam. Door de archivaris was een kleine tentoonstelling ingericht met archiefstukken die betrekking hadden op onze polders en waterhuishouding. Daarna een rondleiding door het gebouw.

Crimpenerhof in Krimpen a/d IJssel 11-06-1988
Naar het streekmuseum met veel informatie over de gehele Krimpenerwaard. Het musuem bevindt zich in een mooie boerderij met diverse bijgebouwen. Terug naar het leven van toen. Een rondleiding onder deskundige leiding behoorde tot de mogelijkheden.

Korenmolengat in Zevenhuizen 27-06-1987
Naast een bezoek aan het Korenmolengat zelf, zal er een bezoek gebracht worden aan de plaatsen waar vroeger een sluis en twee molens stonden.

Oudheidkamer Bleiswijk 8-11-1986
Te gast bij de Oudheidkundige Vereniging Bleiswijk. Circa 15 donateurs. Eerst een diavoorstelling over Bleiswijk in vroeger tijden. Aansluitend met zijn allen naar de Nederlands Hervormde kerk te Bleiswijk voor een bezichtiging van die kerk.