Nieuwsarchief

Op deze pagina vindt u oudere, niet meer actuele, nieuwsberichten van en over onze stichting.

Het Rode Kruis in vroeger dagen
Iedereen kent het Rode Kruis. Ook bij OZM, althans dat dachten we. We wilden een tentoonstelling over de wijk- en buurtzorg, omdat het daar ook allemaal geen rozengeur en manenschijn is. Al snel bleek dat dat aktiviteiten zijn, niet van het Rode Kruis, maar van het Groene Kruis.

Het Groene Kruis had echter geen voorwerpen uit het verleden meer beschikbaar. Dus gingen we toch maar eens op bezoek bij het Rode Kruis, wetende dat die zich vooral bezighouden met EHBO- en ALD-trainingen, rampen-en calamiteitenbestrijding en ondersteuning bij grote evenementen en – incidenteel – hulp aan een zelfstandige patiënt. En…..ze hadden veel voorwerpen die wij enige tijd in bruikleen konden krijgen. Dus wij reden met kisten vol, enkele losse voorwerpen en oude uniformen terug naar het museum.

We hebben inmiddels de voorwerpen geplaatst op een aantal tafels en een vitrine in het museum en er zijn twee etalagepoppen aangekleed met Rode Kruis kledij.

Het is een heel diverse verzameling geworden, waarbij het soms raden is wat nu wat is en waarvoor het werd gebruikt. Zo staat er een voorwerp dat op het eerste gezicht wel een friteuse lijkt, maar bij nader inzien een sterilisatietrommel voor medische voorwerpen blijkt te zijn. Een ander voorwerp lijkt op een bladveer, maar is een set houten beenspalken van verschillende

Excursie naar het baggermuseum en de 2e Maasvlakte
Op zaterdag 15 juni 2019 was een excursie georganiseerd naar het Baggermuseum in Sliedrecht en naar FutureLand op de 2e Maasvlakte. Met een bus vol belangstellenden werd ‘s morgens om 08.30 uur vertrokken van de Tweemanspolderweg.
De ontvangst in het Baggermuseum was met koffie of thee en daarbij een heerlijke baggermolenkoek.
Na de koffie werden we in groepjes verdeeld en enthousiaste gidsen hebben ons door dit prachtige museum geleid, waar op dit moment een tijdelijke expositie “Zand in beweging” over zandwinning en zandtransport in Nederland is.

Oostvoorne en 2e Maasvlakte
Rond 11.30 uur stapten wij in de bus richting Oostvoorne. Hier is geluncht op een bijzondere locatie in de duinen.
Na deze lunch gingen we naar FutureLand op de 2e Maasvlakte, waar we aan boord gingen van de FutureLand Ferry, Henry Hudson.
Tijdens deze rondvaart door de nieuwe havens werd door een voorlichter het verhaal van Maasvlakte 2 verteld. 

Tentoonstelling ‘schaalmodellen’
Vanaf zaterdag 31 maart 2018 tot en met januari 2019 was onze tentoonstelling over schaalmodellen te zien.
Door de tijd zijn veel originele grote objecten verdwenen of ze waren te groot om in de collectie van de stichting op te nemen. Maar gelukkig hebben in de jaren zeventig en daarvoor, maar ook nu nog steeds (!), professionals en hobbyisten bepaalde objecten / voorwerpen op schaal nagebouwd: de schaalmodellen.In iedere themahoek van het Historisch Centrum staat wel een schaalmodel, een verkleinde vorm van een (groot)
driedimensionaal voorwerp.Van slechts enkele makers weten we de naam: Bram Heij bouwde zijn smederij na en o.a. een locomotief met wagen; Arie van den Haak maakte een model van de brongaswinning en een waterput; Marinus Otterspeer bouwde de Molenviergang en een heistelling met stoommachine. Marcel de Wit bijvoorbeeld een aantal schaalmodel van een lappenwinkel (zie hierboven). Daarnaast zijn er nog heel veel voorwerpen waarvan de bouwer niet bekend is, zoals bijvoorbeeld diverse soorten boerenwagens, hooiberg met barg, turfkruiwagens, travalje (voor het beslaan van paarden), handwasmachine, stoof, spinnewiel, bakkerswagen, koets, brandweerkar met spuit en nog meer.

“Kleine” tentoonstelling met schilderijen van Wim van Oostrom
In de koffiehoek was van zaterdag 24 februari 2018 tot en met januari 2019 de tentoonstelling van 18 aquarellen en acryl schilderingen, die gemaakt zijn door de in Zevenhuizen wonende amateurtekenaar Wim van Oostrom, te zien. Wim heeft vanaf zijn dertiende in Oud Verlaat gewoond en als hij trouwt verhuist hij naar Zevenhuizen. Vanaf zijn jeugd is hij vooral creatief met muziek. Zo heeft hij leren spelen op diverse snaarinstrumenten, zoals gitaar, banjo en de grote contrabas.

Hij begeleidt een tijd lang het Shantykoor ’het Kraaiennest’ en is met zijn combo nog steeds betrokken bij het Viswijvenkoor ‘Sootjevisch’. Behalve muziek spelen componeert hij zelf ook muziek en bedenkt en schrijft liedteksten voor o.a. de dorpsmusicals zoals ’Een Polderromance’, ‘Geen Man Overboord’ en ’Turf’.
Aan het eind van zijn werkzame leven ontdekt hij zijn creativiteit in het platte vlak. Wim volgt in 1994 bij Ernst de Vogel voor het eerst een tekencursus en vervolgens doet hij bij Arja Tuitel in Moerkapelle een cursus aquarellen. Als zij stopt volgt hij nog hier en daar wat losse cursussen. Als Gré den Otter in Zevenhuizen start sluit hij zich aan bij de groep dames en heren die daar iedere donderdagmiddag in een klasje tekent en schildert.
De keuze van zijn onderwerpen is zeer gevarieerd. Hij schildert stillevens van allerlei objecten, kleine details in het landschap, een boom, een vogel, een schaap, een wei vol schapen, en ook een blik in een bijzondere straat of een detail in die straat bij regenachtig weer. Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt en gekozen voor schilderingen, die gemaakt zijn van lokale onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Dorpsstraat met het oude Hotel Vos, de Dorpsstraat in de regen en zicht op de Eendragtspolder.

Open Monumentendag op 8 september 2018 aan de Rottemeren!
Twee naast elkaar liggende locaties aan de Rottemeren doen zaterdag 8 september mee met Open Monumentendag. Dat zijn het Zevenhuizer Verlaat, gelegen tussen de Rottemeren en de Hennipsloot en een antieke salonboot uit Zweden, die ligt in Jachthaven Rottemeren.

Het Zevenhuizer Verlaat is een schutsluis met puntdeuren tussen de Rottemeren en de Hennipsloot.
Het waterpeil in de Hennipsloot is 115 centimeter lager dan dat van de Rotte. Tien jaar geleden is de sluis helemaal gerenoveerd, niet alleen de deuren en de muren, maar ook de gedenksteen. Deze steen is een zogenaamde stichtingssteen, waarop staat dat de sluis in 1740 is gebouwd in opdracht van Jan Bontenbal en de molenmeesters van de Eendragtspolder en de Tweemanspolder.Deze schutsluis maakt het voor kleine pleziervaartuigen mogelijk om vanuit Rotterdam binnendoor te varen naar de Hollandse IJssel en verder naar Gouda. Als je geluk hebt kun je zien hoe de sluismeester de schepen schut (door de sluis laat gaan).

De salonboot is een klassiek houten schip, gebouwd in 1924 in Zweden en toevallig beland in Nederland.
De huidige eigenaar trof het schip nogal verwaarloosd aan in Reeuwijk en heeft haar helemaal laten renoveren en voorzien van een elektrische motor. In september 2017 was het schip weer vaarklaar en kreeg een vaste ligplaats in Jachthaven Rottemeren. De naam van het schip is Salsten. Vanaf 2018 wordt de salonboot (geruisloos) ingezet voor rondvaarten over de Rotte en de Rottemeren.

Zaterdag 8 september maakt het schip ieder uur gratis een rondvaart over het zuidelijkste meer van de twee Rottemeren. De schipper vaart langs diverse historische locaties, waarover hij tijdens het varen meer kan vertellen. Per keer kunnen maximaal vijftien personen mee en vol=vol.

Vooraf aanmelden kan via het emailadres van Jachthaven Rottemeren:
info@ jachthavenrottemeren.nl onder vermelding van naam, aantal personen en gewenst uur van vertrek. Het blijft ook dan wel belangrijk om tijdig aanwezig te zijn.

Wilt u de brochure van deze Open Monumentendag bekijken: klik dan hier

Ook dit jaar (2018) weer zomeropenstellingen.
Iedere dinsdagochtend van 9.30u – 12.00u is het Historisch Centrum geopend. U kunt dan zowel de boven- als de benedenverdieping bezoeken. 

Film over Moerkapelle in 1959 nog één keer in 2018!
De historische film over Moerkapelle zal op 14 februari 2018 nog 1 keer gedraaid worden. Dit weer met begeleiding van Ed Broer en/of Arie Verweij. U kunt zich voor deze avond nu al opgeven tot 1 januari 2018! U heeft dan gegarandeerd een plek. Voor deze film wordt geen entreeprijs gevraagd. De locatie van de film hangt af van het aantal aanmeldingen en is op dit moment nog niet bekend.
Stuur een mail naar ons e-mail adres: info@oudzevenhuizenmoerkapelle.nl.

Historische organisaties krijgen antwoord op vragen over gemeentegids.
De drie historische organisaties hebben antwoord gekregen op de eerder gestelde vragen aan het college van B&W over de gemeentegids.  U vind het antwoord hier: zuidplas 2016-06-16; schrappen historie

Historische organisaties komen gezamenlijk met integrale visie
De drie historische organisaties van de gemeente Zuidplas zijn begin juni met een gezamenlijke en integrale visie op cultureel erfgoed gekomen. Ze willen de handen ineen slaan met de lokale politiek om samen te zorgen dat het cultureel erfgoed in de gemeente zo goed mogelijk behouden blijft voor huidige en toekomstige generaties.
In het visiestuk stellen de Historische Vereniging Moordrecht (HVM), de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) en de Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle (OZM) dat monumenten en andere overblijfselen uit het verleden meer aandacht verdienen van de politiek. Wat ontbreekt zijn een integrale visie en wellicht daardoor een gebrek aan enthousiasme voor dit onderwerp, aldus de organisaties. Ze vragen de politieke partijen hun adviezen op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ook pleiten ze voor structureel overleg met de verantwoordelijke wethouders over het behoud van cultureel erfgoed in de gemeente.
Het visiestuk sluit aan op de nieuwe wetgeving over dit onderwerp: de Erfgoedwet (van kracht sinds de zomer van 2016) en de Omgevingswet, die in 2018/2019 in werking treedt.

De integrale visie vindt u hier: Erfgoedvisie Zuidplas

Historische organisaties stellen vragen over gemeentegids.
De drie historische organisaties hebben het college van B&W van de gemeente Zuidplas gevraagd wat de reden is van het verdwijnen van de historische paragraaf in de gemeentegids. U vindt de brief hier: Brief Gemeentegids V1.0

Vanaf 27 mei 2017: nieuwe tentoonstelling over schilderijen Rens Luijtjes.
Op zaterdag 27 mei zullen we in ons museum “Ons Verleden” een nieuwe “kleine” tentoonstelling openen. Deze tentoonstelling staat geheel in het teken van de schilderijen van de Moerkapelse amateurschilder Rens Luijtjes (1893-1974). Luijtjes was van 1943 tot 1968 caféhouder in Moerkapelle en schilderde zowel in opdracht als vrij werk.

NH-kerk in Moerkapelle

Hij schilderde niet alleen het dorp Moerkapelle, maar ook landschappen, poezen en portretten. De museumgroep is via diverse contacten achter de schilderijen van deze schilder aangegaan. Wat opvalt, is dat we op deze wijze veel schilderijen hebben achterhaald en dat deze ook spontaan zijn aangemeld. De verwachting is dat we bij de opening zo’n 40 schilderijen van Luijtjes kunnen tonen (onder voorbehoud dat we daar voldoende ruimte voor hebben). Nog nooit is zijn werk op deze wijze aan het publiek getoond. Vooral interessant voor de Moerkapellenaren onder ons, maar iedereen kan verder van deze schilderijen genieten. De tentoonstelling wordt geopend door zijn dochter Irene Luijtjes. Een bijzondere tentoonstelling waarvoor u van harte bent uitgenodigd!

Onderzoeksrapport “Moerkapelle 1785” nu te koop!
Sinds medio december is het onderzoeksrapport van Arie en Ineke Brugmans over de gebeurtenissen in 1785 te Moerkapelle verkrijgbaar. Het rapport is ruim 200 pagina’s A4 en in kleur. De prijs bij ons voor donateurs is € 15.-. Niet donateurs betalen € 17,50.

Vanaf zaterdag 26 november: nieuwe tentoonstelling “Meten en Wegen”!
“Meten is weten” en “wegen is een zegen”, want dan krijgt ieder eerlijk wat hem of haar toekomt. Bij een rondgang door ons museum ontdekten we tal van mooie voorwerpen die te maken hebben met meten en wegen. Echter, al onze voorwerpen zijn thematisch gerangschikt, maar staan wel door elkaar.
Daarom leek het ons een goede zaak om alle meet- en weegvoorwerpen eens uit te de vaste opstelling halen en hiermee een aparte, thematische tentoonstelling te maken. U krijgt hiermee een goed beeld van “meten en wegen door de jaren heen” en welke bijzondere voorwerpen wij op dat gebied in huis hebben.

Op zaterdag 26 november rond 14.00u wordt deze tentoonstelling geopend. Vanaf dat moment zijn we niet alleen maar het museum van de Stichting Oud Zevenhuizen, maar ook een poosje “Het museum van meten en wegen”.

Komt u “ons de maat nemen”?

Nieuw boeken
Bij de balie van het Historisch Centrum liggen weer diverse nieuwe boeken.

  1. Het onlangs uitgebrachte boek van Bram Veerman. Het boek kost € 15,- en is getiteld “Zevenhuizen door het oog van de naald – de tragedie op 29 april 1945”.
  2. Het boekje over Open Monumentendag 2016: “Iconen & Symbolen in Zuidplas”. Gratis te verkrijgen, maar ook via deze site te downloaden.
  3. Het boek “De turfstekers van de Zuidplas” van Elly van Gelderen. Dit boek kost € 15,- en behandelt de geschiedenis van turf in onze omgeving.
  4. Het boekje “Oproer aan de Moerkapel .. 29 januari 1785”. Van Arie en Ineke Brugmans. Dit boekje  is gratis verkrijgbaar; een uitgebreidere versie is te koop.

Vernieuwde statuten voor OZM
De Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle (OZM) is in 1984 opgericht, al heel wat jaren geleden. In al die jaren is de wereld om ons heen behoorlijk veranderd; denk bijvoorbeeld aan de gemeentelijke herindelingen (de gemeenten Moerkapelle en Zevenhuizen bestaan niet meer), de rol van vrijwilligers en de fiscale wetgeving rondom schenkingen. Om die reden vond het bestuur van OZM het tijd worden om de statuten van de stichting te vernieuwen. Door notaris Jaap van der Hammen is dit, in nauw overleg met het bestuur, nu uitgevoerd. De statuten zijn weer up to date en ook door de Belastingdienst is nog eens bevestigd dat de stichting de status van Culturele ANBI mag voeren.
In het museum van de stichting zijn onlangs de nieuwe statuten door de notaris en alle bestuursleden bekrachtigd.

Ondertekening statuten oktober 2016
Staand van links naar rechts: Dirk Jacques, Wim Melis, Cobi van Weringh, Hans Ditters en Tineke Boevée. Zittend van links naar rechts: Kees de Wilde, Pim van der Zalm en Jaap van der Hammen.